Cihlový obklad kolem oken: Stylový a praktický prvek pro vaši fasádu

Cihlový obklad kolem oken: Stylový a praktický prvek pro vaši fasádu

Cihlový obklad kolem oken je jedním z nejpopulárnějších designových prvků, které mohou významně ovlivnit vzhled fasády vašeho domu. Tento prvek dodá budově nejen není charakter a eleganci, ale také přináší několik praktických výhod. V tomto článku se podíváme na důvody, proč byste měli zvážit cihlový obklad kolem oken, jaké jsou možnosti instalace, jaké benefity vám může přinést a mnoho dalšího.

Proč zvolit cihlový obklad kolem oken?

Cihlový obklad je tradiční a osvědčený materiál, který se používá na budovách již po staletí. Tento materiál nabízí řadu výhod, které ho činí ideální volbou pro okenní obložení:

  • Estetika a styl: Cihlový obklad dodává fasádě rustikální a přirozený vzhled, který se hodí jak k moderním, tak i k tradičním stavbám. Můžete vybírat z různých odstínů a struktur cihel, čímž snadno sladíte obklad s celkovým designem vašeho domu. V současných trendech je cihlový obklad často kombinován s moderními materiály, což vytváří atraktivní kontrast mezi starým a novým.
  • Odolnost a dlouhá životnost: Cihly jsou známé svou trvanlivostí a schopností odolávat povětrnostním vlivům. To znamená, že cihlový obklad kolem oken bude po dlouhou dobu vypadat skvěle a nebude vyžadovat častou údržbu. Navíc cihly přispívají k udržitelnosti stavby, protože jejich dlouhá životnost a přírodní původ snižují ekologickou stopu.
  • Izolace a ochrana: Kromě estetických výhod nabízí cihlový obklad i praktické benefity. Zlepšuje tepelnou izolaci kolem oken, což může vést k energetickým úsporám. Navíc poskytuje dodatečnou ochranu před vlhkostí a mechanickým poškozením.

Možnosti instalace cihlového obkladu

Existuje několik způsobů, jak lze cihlový obklad kolem oken instalovat, v závislosti na preferencích a stavebních možnostech:

  • Tradiční cihlové obložení: Tento způsob vyžaduje stavbu pomocí skutečných cihel, které se kolem okenního rámu postupně skládají. Tento přístup je náročnější na instalaci, ale výsledkem je robustní a autentický vzhled.
  • Cihlové pásky: Jedná se o tenké cihlové prvky, které se lepí přímo na povrch fasády. Tento způsob je méně náročný na práci a umožňuje dosáhnout cihlového vzhledu i tam, kde by instalace plných cihel byla komplikovaná.
  • Syntetické obklady: Moderní technologie umožňují výrobu lehkých obkladů, které napodobují vzhled cihel, ale jsou vyrobeny z jiných materiálů, jako je beton nebo kompozitní směsi. Tyto obklady jsou obvykle snadné na instalaci a nabízejí vysokou odolnost.

Na konkrétní možnosti moderního obložení se můžete podívat například sem: https://www.petrstone.cz/cihlove-obklady/  
Nebo pokud toužíte po perfektní imitaci klasických pálených cihel, tady si přijdete na své: https://www.petrstone.cz/klinker/

Ukázka oblíbeného obkladu: https://www.petrstone.cz/licova-cihla-formback-rot-braun/ 

 

Trendy a moderní využití cihlového obkladu

V současné architektuře se stále více uplatňuje trend kombinování tradičních a moderních prvků. Cihlový obklad kolem oken je skvělým příkladem tohoto přístupu, kdy se klasické cihly spojují s minimalistickými rámy oken a dalšími moderními materiály, jako je sklo nebo kov. Tento kontrast vytváří zajímavý a esteticky atraktivní vzhled.

Navíc, cihlový obklad je stále více vnímán jako ekologický materiál díky jeho dlouhé životnosti a minimálním nárokům na údržbu. Pokud je udržitelnost pro vás důležitá, je cihlový obklad kolem oken skvělou volbou.

Porovnání s jinými materiály

Cihlový obklad se často porovnává s dalšími materiály, jako jsou dřevo, kámen nebo vinyl. Zde jsou některé klíčové výhody cihlového obkladu:

  • Odolnost: Cihla je extrémně odolná vůči povětrnostním vlivům, což jí dává výhodu před materiály jako dřevo, které může hnít nebo se deformovat.
  • Údržba: Na rozdíl od dřeva nebo některých kompozitních materiálů nevyžaduje cihlový obklad pravidelné natírání nebo speciální ošetřování.
  • Vzhled: Cihlový obklad nabízí nadčasový vzhled, který se dobře kombinuje s různými architektonickými styly.

Inspirace a ukázky realizací

Pokud uvažujete o cihlovém obkladu kolem oken, může být užitečné vidět, jak tento prvek vypadá na různých typech budov. Prohlédněte si naši galerii realizovaných projektů, kde najdete inspiraci pro rustikální domy, moderní městské vily i komerční objekty.

 

 

Ukázka cihlové dlaždice z kolekce Country. Dlaždice má vzor staré belgické cihly a vypadá skvěle na stěnách klasických i moderních domů a je mrazuvzdorná: https://www.petrstone.cz/country-672/ 

Níže jeden její rohový kus:

Zajímavá alternativa je i obložení cihlového obkladu kolem okem z vnitřní strany. Zde je použit odklad https://www.petrstone.cz/stegu-loft-1/ 

Náklady a rozpočet

Cenová dostupnost je pro mnoho zákazníků klíčovým faktorem. Cihlový obklad kolem oken může být cenově náročnější než některé jiné materiály, ale jeho dlouhá životnost a minimální náklady na údržbu často tento rozdíl vyrovnají. Náklady se mohou lišit v závislosti na typu cihel, rozsahu projektu a náročnosti instalace.

Pokud hledáte cihlový obklad, který splňuje vaše estetické i rozpočtové požadavky, prozkoumejte naši nabídku. Nabízíme různé typy cihel a obkladových pásků, které vyhoví i těm nejnáročnějším požadavkům.

Časté otázky

  • Jaká je životnost cihlového obkladu?
    • Cihlový obklad může vydržet desítky až stovky let, pokud je správně nainstalován a udržován.
  • Je nutná údržba?
    • Údržba cihlového obkladu je minimální, obvykle stačí pravidelné čištění a případná kontrola spár.
  • Lze cihlový obklad instalovat svépomocí?
    • Instalace cihlového obkladu může být náročná, proto doporučujeme najmout si odborníky, zvláště pokud jde o tradiční cihlové obložení.

Návod na instalaci a péči

Pokud se rozhodnete instalovat cihlový obklad sami, doporučujeme postupovat podle následujících kroků:

  1. Příprava povrchu: Zajistěte, aby povrch fasády byl čistý a rovný.
  2. Instalace: Postupujte pečlivě podle pokynů výrobce, zvláště při použití lepidel pro cihlové pásky.
  3. Údržba: Po instalaci pravidelně kontrolujte stav obkladu a opravte případné poškození spár.

Závěrem lze říci, že cihlový obklad kolem oken je investicí do krásy a funkčnosti vaší fasády. Kombinuje estetické kouzlo tradičního materiálu s praktickými výhodami, jako je zlepšená izolace a ochrana před vnějšími vlivy. Bez ohledu na typ stavby, kterou máte, cihlový obklad může výrazně zlepšit její vzhled a hodnotu.

Pokud zvažujete cihlový obklad kolem oken, prozkoumejte naši nabídku na e-shopu. Nabízíme široký výběr kvalitních materiálů, které uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. Přidejte svému domu styl a ochranu, kterou si zaslouží.

Petrstone10