Praktické tipy pro nášlapné kameny do zahrady (šlapáky): Výběr a instalace

Nášlapné kameny na zahradu, často označované jako šlapáky, jsou skvělým řešením pro vytvoření praktických a estetických chodníků ve vaší zahradě. Díky jejich univerzálnosti a široké škále dostupných materiálů a designů mohou nášlapné kameny do zahrady dodat jedinečný vzhled a zlepšit její funkčnost. V tomto článku se zaměříme na výběr, instalaci a údržbu nášlapných kamenů do zahrady.

Výběr nášlapných kamenů do zahrady

Při výběru nášlapných kamenů na zahradu je důležité zvážit několik faktorů, včetně materiálu, tvaru, velikosti a barvy.

  1. Materiál: Šlapáky do trávy jsou k dispozici v různých materiálech, včetně přírodního kamene, betonu, břidlice, žuly a pískovce. Každý materiál má své výhody a nevýhody.
    • Přírodní kámen: Trvanlivý a esteticky přitažlivý, ale může být dražší.
    • Beton: Cenově dostupný, ale úplně nenadchne.
    • Břidlice: Nabízí elegantní vzhled a je odolná proti povětrnostním vlivům.
    • Žula: Velmi odolná a dlouhotrvající, ideální pro frekventované chodníky.
    • Pískovec: Přírodní vzhled, který se dobře hodí do většiny zahradních stylů.
  2. Tvar a velikost: Šlapáky mohou mít různé tvary a velikosti, od pravidelných geometrických tvarů po nepravidelné organické formy. Zvolte tvar a velikost, které nejlépe zapadnou do designu vaší zahrady.
  3. Barva: Nášlapné kameny jsou k dispozici v různých barevných odstínech, od neutrálních tónů po výrazné barvy. Zvažte, jak barva kamenů bude ladit s ostatními prvky vaší zahrady.

Břidlice černá španělská

Břidlice Rusty španělská

Instalace nášlapných kamenů

Instalace nášlapných kamenů do zahrady je relativně jednoduchá a můžete ji provést svépomocí s několika základními nástroji a materiály.

  1. Příprava terénu: Určete trasu chodníku a označte ji pomocí provázku nebo spreje. Ujistěte se, že trasa je rovná a bez překážek.
  2. Výkop: Vykopejte díry o hloubce 10-15 cm na místech, kde budou umístěny kameny. Ujistěte se, že díry jsou dostatečně široké, aby kameny pohodlně zapadly. Určitě je nebudete chtít zvedat vícekrát, než bude nutné :)
  3. Základní vrstva: Na dno každé díry nasypte vrstvu štěrku nebo písku o tloušťce 5-10 cm. Tato vrstva zajišťuje správné odvodnění a stabilitu kamenů.
  4. Umístění kamenů: Položte kameny na základní vrstvu a ujistěte se, že jsou pevně usazeny. Kameny by měly být mírně vyvýšené nad úrovní terénu, aby se zabránilo hromadění vody.
  5. Vyplnění spár: Mezi kameny nasypte písek nebo jemný štěrk a zameťte jej do spár. Tento krok pomáhá stabilizovat kameny a zamezuje růstu plevele.
  6. Zalévání: Zalijte chodník vodou, aby se písek usadil a kameny se pevně usadily a své místo.

Údržba nášlapných kamenů

Nášlapné kameny vyžadují minimální údržbu, aby zůstaly krásné a funkční.

  • Čištění: nášlapné kameny můžete čistit od nečistot, listí a mechu pomocí měkkého kartáče a vody. Případně použijte jemný čisticí prostředek.
  • Kontrola stability: Pokud některý kámen začne vykazovat nestabilitu, upravte základní vrstvu a znovu jej usaďte. Je to jednoduché. Stačí pod kamen dosypat trochu štěrku nebo písku a znovu ho usadit. Vrstvy pod kameny si mohou “sednout”, případně mohlo pod kámen zatéct.
  • Impregnace: U některých typů kamenů, jako je přírodní kámen, může být vhodné aplikovat impregnaci, která chrání kámen před vlhkostí a znečištěním. Delší dobu si tak uchová svůj vzhled.

Doporučení

Pro nákup kvalitních nášlapných kamenů do zahrady si můžete vybrat na petrstone.cz. Nabízíme široký výběr přírodních kamenů do zahrady a další zahradní materiály, které splní vaše estetické a funkční požadavky. Pokud budete chtít poradit, jsme připraveni Vám zodpovědět všechny otázky:

Petrstone10

Nášlapné kameny jsou skvělým doplňkem každé zahrady. Správným výběrem, instalací a údržbou můžete vytvořit krásné a praktické chodníky, které dodají vaší zahradě jedinečný vzhled a zlepší její funkčnost.

Pokud budete chtít poradit, jsme připraveni Vám zodpovědět všechny otázky.

Více zde: https://www.petrstone.cz/slapaky/